Ben je op zoek naar een manuele therapeut in de regio van Vorselaar? Dan kan je bij ons terecht. Zowel Shana als Lorenz hebben een master-na-masteropleiding manuele therapie aan de VUB gevolgd. Dit is een bijzondere beroepsbekwaamheid die zich specialiseert in het opsporen en behandelen van musculaire, articulaire en neurogene problemen.
Als manueel therapeut vertrekken wij steeds vanuit een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. We bekijken het lichaam als één geheel waarbij we rekening houden met fysieke (biologische), psychologische en sociale factoren. We bevragen allerlei zaken, gaande van levensstijl, hobby’s, werkomstandigheden en medische voorgeschiedenis tot slaap en eetgewoonten. Het vraaggesprek levert ons vaak belangrijke informatie op over zaken die de lichamelijke klachten mee veroorzaken of in stand houden. Via het lichamelijk onderzoek gaan we na of er bepaalde zaken zijn die we kunnen verbeteren. We controleren mobiliteit, stabiliteit, flexibiliteit en de motorische controle van bepaalde delen van het lichaam.
HOE HET WERKT
Aan de hand van onze bevindingen uit het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek stellen we een behandelplan op. De behandeling bestaat uit 3 pijlers:
- Informatie en educatie: we bespreken met jou wat de mogelijke oorzaken zijn van jouw klachten en vooral wat je hier zelf aan kan doen. Wij zoeken samen met jou naar goede strategieën die jij thuis zelf kan toepassen om het probleem onder controle te krijgen.
- Manuele therapie op zich: met verschillende behandeltechnieken lossen we mogelijke restricties op. We verbeteren zo de mobiliteit van gewrichten en de flexibiliteit van spieren en bewegingen. Verschillende behandeltechnieken worden hiervoor gebruikt gaande van mobilisatie, oscillatie, massage en behandeling van triggerpoints, manipulatie (dit is het “kraken” van gewrichten), mobiliserende oefeningen, stabilisatieoefeningen en krachtoefeningen.
- Oefenschema voor thuis: indien nodig geven wij de nodige oefeningen mee die u thuis kan uitvoeren om de behaalde resultaten te onderhouden en te verbeteren. Dit zullen meestal eenvoudige oefeningen zijn die je makkelijk kan toepassen in je dagelijks leven.
WAAROM MANUELE THERAPIE?
Manuele therapie wordt toegepast bij het behandelen van uiteenlopende klachten. De meest voorkomende ongemakken die door ons worden behandeld met deze behandeling zijn:
- Hoofdpijn, nekpijn, rugpijn en bekkenproblemen: artrose, hernia, spierpijn, instabiliteit
- Schouderklachten zoals frozen shoulder, artrose en peesontsteking van de rotator cuff
- Elleboogklachten: tenniselleboog, golferselleboog, artrose
- Heupklachten: artrose, heupimpingement, bursitis of slijmbeursontsteking, tendinitis
- Kniepijn: knieartrose, jumpersknie, lopersknie, meniscus problemen
- Enkelpijn: instabiliteit na het omslagen van de voet, peesontsteking,
NA DE BEHANDELING
Het is mogelijk dat u na een sessie manuele therapie wat last heeft van nawerking. Meestal komt dit voor na het behandelen van de nek en de rug. De meest voorkomende nawerkingen zijn een stijf gevoel op de behandelde plaats en lichte hoofdpijn of duizeligheid na het behandelen van de nek en de bovenrug. Dit is normaal en verdwijnt doorgaans binnen de 24 tot 48 uur. Manuele therapie is een veilige therapie omdat wij geschoold zijn in het opsporen van risicofactoren. Bij de minste twijfel sturen wij u terug naar de huisarts voor verder onderzoek.
Een sessie manuele therapie kost evenveel als een normale kinesitherapiesessie. U kan onze tarieven raadplegen onder onze werkwijze